Ózdi Szakképzési Centrum

SZC logo
 • Intézményeink
 • Hírek
 • Galéria
 • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2023. jún. 21.


Bródy

  Nyári Digitális Élménytábor a Bródyban

  A tábor elsősorban a kreativitást középpontba helyező és ezáltal élményszerű ismeretszerzést biztosító alkotópedagógiai foglalkozásai kiváló lehetőséget nyújtanak a jövő megkerülhetetlen digitális technológiáinak felfedezéséhez. A résztvevő diákok szórakozva sajátíthatják el pl. a 3D nyomtatást, a mikrovezérlők és robotok programozását, a lézervágó és más digitális elven működő korszerű berendezések, eszközök használatát egyéni alkotásokat létrehozva. Az alaptematikán túl minden egyes napot további változatos közösségi programok, játékos vetélkedők, sportolási lehetőségek is színesítik.

  Nyári Digitális Élménytábor a Bródyban

  2023.06.19-én, hétfőn megnyitottuk táborunk kapuját a gyerekek előtt. A reggeli találkozás megilletődött percei után csillogó szemmel és lekesen vetették bele magukat az Alkotóműhely eszközei segítségével megismerhető tudományokba. Természetesen, mivel a szünidő kitört így nem szigorú tanulással, hanem a kíváncsiságukat kiszolgáló foglakozásokkal készültünk. Ezeket játékos szünetek szabdalják, majd számtalan "nem kocka" játékkal, foglalkozással vezetjük le, egy jó ebéd után, a napot.

  Lássuk, mivel is foglakoztunk! (Minden naphoz tartozó képgaléria a bejegyzés alatt látható.)

  Hétfő:

  Minden az alapoknál kezdődik, így csapatépítő játékokkal indította a hetet Molnár Dávid tanár úr. Mindezt csakis azért, mert a gyerekek megszavazták, hogy ne nyelvtani feladatokat oldjanak meg. 😊 Ezt követően munkareggeli következett, mert üres hassal nem szabad programozni sem.

  Körmendi János tanár úr, balesetvédelmi oktatás során elmondta, hogy ne nyúljanak forró, szúrós, éles dolgokhoz. És feszültség alatt lévő vezetékekhez sem, mert azok pont úgy néznek, mint melyik nem ráz. 😇 Majd a blokkprogramozás segítségével megmutatta, hogy hogyan karmol a macska. (Scratch) A macska kergetése után labirintusokban tévelyegtünk, majd halakat animáltunk. Végül megtanultuk, hogyan kell egérrel visszaütni a labdát. (Ha a kedves olvasó nem érti, iratkozzon be iskolánkba! Várjuk szeretettel a szülőket is felnőttképzési programunkban.) Megjegyezzük, az első szünet érdeklődés hiányában elmaradt. A másodikat már kötelezővé tettük, focizni is kell valamikor.

  Ezután máris ebédelni kellett. Az ebédet pedig Hangonyi László és Csépányi Bárdos Zsolt tanár urak felügyelete alatt dolgozták le, fárasztásos jelleggel, hogy délután már ne legyen sok gondja a szülőknek. 😎 Volt aki azt mondta, hogy kedd reggel nyolcra nem jön. Hétre már itt akar lenni. ❤️

  Kedd:

  Mi mással is kezdődhetne egy igazi kedd reggel, mint kincskereséssel Hovodzák-Tóth Mónika és Csegöldiné Szűcs Orsolya tanárnők rejtélyes segítségével. Szerencsére minden kincset megtaláltak, így azok a fagyasztóba menekültek, majd ebéd után kerülnek nyalogatásra, hiszen még nem is reggeliztünk.

  A nap kockulását Gereben László tanár úr szolgáltatta. A Tinkercad 3D tervező programmal vajon mit is lehet először tervezni? Talán kockákat. Így is tettünk. A jól sikerült kockák után jöhettek a digitális parasztok. Csak semmi pánik! A sakk készletünk hiányzó gyalog figuráit igyekeztünk megalkotni. Ez már nem is olyan egyszerű, lettek bábuk, melyeknek gömbölyű lett a talpa. A következő feladat a homorú sakktábla lesz. 
  Közben megismerkedtünk a 3D nyomtatóink felépítésével, működésével. Sőt, be is kapcsoltuk és nyomtattunk néhány apróságot. Ezeket zsebre is lehetett vágni.

  Ebéd után jöhetett a majdnem elfelejtett fagyi, majd a fárasztás. Azt mondták, holnap is jönnek! 

  Szerda:

  Félidő. Eddig nyerésre állunk! 🙂
  A mai nap társasjátékokkal kezdődött. Nagy Eszter tanárnő kínálatából mindenki tudott választani egy kedvére való játékot. A twisteresek fejen is álltak, volt aki már az elején is nevetett. A fiúk kártyaasztalától már csak az almafröccs hiányzott. 😅

  Reggelire nem volt kenyér, így kalácsot kellett enni. Ez is megfelelt.

  Aztán a program terepen folytatódott. Bolyki Péter és Szalay Károly tanár urak igyekeztek a digitális kőmívesség mélységeibe meríteni a gyerekeket. Ennek eredményeként házak épültek polimerizált kukoricakeményítőből. (PLA) Majd mindenféle vágó, szúró és forró szerszámmal estek neki, hogy hegyeket hordjanak össze, aztán füvet ültessenek. Mivel Róma sem egy nap alatt épült, a mi folyómedrünkön sem sok víz folyt még le. A hangulat és az időjárás forrósodott, a szünetekben is szilaj foci zajlott, így egy kis hideg, mentes ásványvízzel hűsítettünk.

  Ebédre végre rántott hús volt! Ezt talán már mind megették. 😜

  Dr. Kankulya Beáta tanárnő a csillagokat is lehozta nekik az égről. Na jó, csak egyet. De a hozzá tartozó bolygókkal együtt. Felhívjuk a csillagászok figyelmét, ha nem látják ma este ezeket a távcsöveikkel, a Díszteremben száradnak. 🌞🌍🌚

  Holnap is jönni kell! Vizet hordunk majd a sivatagba és óceánokat kell kékíteni.

  Csütörtök:

  Á! Ilyet nem mondunk! S ha nem mondunk csütörtököt, akkor működnie kell.

  "Be van fejezve a nagy mű, igen.
  A gép forog, az alkotó pihen.
    Évmilliókig eljár tengelyén,
    Mig egy kerékfogát ujítni kell.
  Fel hát, világim véd-nemtői, fel,
  Kezdjétek végtelen pályátokat.
  Gyönyörködjem még egyszer bennetek,
    Amint elzúgtok lábaim alatt."

   Az alkotó nem pihen, de örül. Ma együttállás volt, bár a csillagász inkább mondja bolygóvonatnak az ilyen sorbarendeződést. Az együttállást a táboristáink produkálták, végre készült egy csoportkép. 😁 S még a csillagok is pislákoltak felettük egy kicsit a reggeli napsütésben.

  Az ilyen reggeleket pedig reggelivel kell folytatni, mert a "világok teremtése" sok energiát igényel. Főleg a reggeli utáni futkározás!

  Kovács Zsolt tanárúr kezdte a jövő bombaszakértőinek képzését. Megmutatta az astabil multivibrátor segítségével, hogyan ketyeg egy bomba. Bár volt aki a kicsi fekete izét lesöpörte az asztalról, hogy az egy fél bogár, de mondtuk neki, hogy az a tranzisztor. Egyik jelentős ismertetőjegye a három lába. Igaz ez a megállapítás a zongorára is, de ebbe most ne menjünk bele.

  Egy bombát viszont nem csak ketyegtetni kell, hanem időzíteni is. Itt lépett akcióba Kozák Gábor tanárúr, aki a mikrovezérlők világába kalauzolta a csapatot. A micro:bit egy kisiskolásoknak fejlesztett eszköz, amiben számos funkció megtalálható, forrasztás és egyéb veszélyes művelet nélkül használatba vehető. Jelentős sikerélményt okoz, amikor az ember gyereke némi programozás után a saját nevét látja a kijelzőn. Ezt még lehet fokozni,, hogy rádiós kapcsolaton keresztül, egy gombnyomásra, a többiek kijelzőjére is át lehet küldeni. Szakértőink próbálták még kitalálni, hogy a piros vagy a zöld vezetéket kell elvágni, de nálunk a vezetékek feketék voltak. 😎

  Az ebéd leves és második volt.

  A napi izgalmakat mindenféle sporttal vezették le. Így érthető, hogy a bombaszakértők homloka miért gyöngyözik. 😅
  Na, de holnap! Robotokkal közelítjük meg a bombákat. 

   

  Péntek:

  Reggel egy vidám csoportképpel indultunk. Összekovácsolódott a kis csapat.

  Ezt egy vidám activity játék követte, melyet csak azért szakítottak félbe, mert megérkezett a reggeli. Már ekkor nagyon meleg volt, így a robotolás előtt nem kellett bemelegíteni. Még szerencse, hogy ez egy ülőmunka!

  Kovácsné Emődi Kinga tanárnő és a LEGO robotok percei ekkor jöttek el. Az apróbb műszaki problémák elhárítása után, kettesével tanítgatták a robotokat. Igaz, van már programozási előképzettségük hétfőről és csütörtökről, mégsem olyan egyszerű úgy programozni őket, hogy előre menjenek és ne hátra. Sőt, ha az asztalon felejtjük indítás előtt, akkor a mélybe vetik magukat. 😅
  Miközben haladtunk a feladatok során, már mindenfelé kanyarodtak a robotok és megálltak ütközés előtt is, kinyílt az út a hollywood-i szerepek felé. Megérkezett Deklava Marianna igazgatónő és az Ózdi Városi Televízió stábja. A felvételek során még egy robot el is gázolta a kamerát. A kérdésre, hogy ki szeretne nyilatkozni, kezek emelkedtek a levegőbe. Az egész hét alatt tanúsított érdeklődést és őszinte, bátor viselkedést mutatták meg  ezekben a percekben is "gyermekeink". Sőt, ezt nem is kellene idézőjelbe tenni, hiszen igencsak megkedveltük őket.

  A médiaszereplés egy kicsit felborította a megszokott időbeosztásunkat, de ezen a héten nem volt kötelező feladat. A kicsit mélyebb tudást és veszélyesebb eszközöket igénylő feladatokat is sikerült az utolsó "órába" beleilleszteni. Kinga néni bemutatta a hímzőgép alapvető tulajdonságait, majd elindítottak egy rövidebb varrási programot. Ennek kapcsán mindenki megkapta a névre szóló könyvjelzőjét. Ígéretük szerint nem csak a matekkönyvben fogják használni.

  Végül, rövid ismertetőt kaptak a lézervágó- és gravírozó gépekről is. Melyek működési alapelve a nagyítóval összegyűjtött napsugarakkal történő "pörköléshez" hasonló. Jut is eszembe, ebédre pörkölt volt nokedlivel. 🙃 Ezzel a géppel is készítettünk egy kis ajándékot, kulcstartót, melyen szintén látható a nevük és a tábor jellemzői. 

  A "porkolt-nokedli" (ahogy Zoli mondta) után, természetesen foci és szertorna következett. A gyermeki szervezet csodás tudománya, hogy ebéd után is tud fejjel lefelé lógni a korlátról. 🥰 

  Végül, Molnár Dávid tanár úr "csapatleépítő" 😎 értekezlete kezdődött. Jó volt hallani, hogy mindannyian nagyon jól érezték magukat az elmúlt hét alatt. Többen kérték, hogy írjuk fel őket a jövő nyári táborba is! ❤️ Elsöprő többséggel vallották, hogy 10/10 az értékelésük. Hiába mondtuk, hogy az egyes. 😄 Dicséretet kapott az egész tanári kar! Ez bizony mindennél többet ér. ❤️ Majd nekiálltak egy záró plakát elkészítésének, melyen alaposan rajtahagyták a kézjegyüket.
  Utolsó mozzanatként, igazgatónő beszélgetett velük, neki is elismételték, hogy nagyon jó volt ez a hét.

  Mindenkinek hasonló jó szünidőt és élményeket, jó pihenést kívánunk!

  (A tábor történéseit támogatta és lejegyezte Torma Sándor rendszergazda. 💻📷✒️)

   

   

   GALÉRIA

  Hétfő

  IMG_20230619_101456.jpg
  IMG_20230619_101521.jpg
  IMG_20230619_080456.jpg
  IMG_20230619_113547.jpg
  IMG_20230619_101416.jpg

  Kedd

  353522824_185048037857131_5728654994487338827_n.jpg
  20230620_091706.jpg
  355057604_771175937843206_971688322152306687_n.jpg
  353559230_285720673858078_2350027935831321138_n.jpg
  353642951_6347681568641581_4844321360365639190_n.jpg

  Szerda

  IMG_20230621_084922.jpg
  IMG_20230621_084929.jpg
  IMG_20230621_085101.jpg
  IMG_20230621_104402.jpg
  IMG_20230621_104354.jpg

  Csütörtök

  IMG_20230622_084501.jpg
  IMG_20230622_084713.jpg
  IMG_20230622_100132.jpg
  IMG_20230622_100140.jpg
  IMG_20230622_100148.jpg

  Péntek

  03.jpg
  01.jpg
  41.jpg
  02.jpg
  001.jpg

  Megosztás

  KAPCSOLÓDÓ HÍREK


  Közismereti tartalom nélküli képzések 2022-23

  Közismereti tartalom nélküli képzések 2022-23

  Az intézmények által meghirdetett képzések felnőttek számára.

  2022. júl. 22.


  Tuza Ottó

  Régi-új igazgatók az iskolák élén

  Régi-új igazgatók az iskolák élén

  Régi-új igazgatók az intézmények élén.

  2022. júl. 4.


  Tuza Ottó

  Az Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói segédkeztek a Kabakán Derby záró versenyén

  Az Ózdi SZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanulói segédkeztek a Kabakán Derby záró versenyén

  Október 8-án a Cecén megrendezésre kerülő Kabakán Derby Országos Bajnokság záró versenyén szerepeltek sportedző (lovassport) sportszervező tanulóink.

  2022. okt. 13.


  Surányi  • KIM
  • IKK
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  • Tovább
  Széchenyi 2020

   • SZC logo fehér
   • Ózdi Szakképzési Centrum

    3600 Ózd, Kiserdőalja 1.

   • Telefon: +36 (48) 310-158

    E-mail: ozdiszc@ozdiszc.hu

    OM azonosító: 203046

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000064


   2023Ózdi Szakképzési Centrum